Pahang terselamat daripada penyingkiran

Kesilapan Kedah menurunkan pemain yang telah menerima 3 kad kuning iaitu Rizal Ghazali ketika menentang Pahang pada 3 Ogos 2016 menyebabkan FAM membatalkan kemenangan 1-0 mereka dan menghadiahkan kemenangan 3-0 kepada Pahang sekaligus Pahang mendapat 3 mata percuma yang menyelamatkan mereka daripada tersingkir ke Liga Premier walaupun tewas kepada T-Team pada perlawanan terakhir Liga Super pada Sabtu ini.

Berikut adalah kenyataan rasmi FAM:

Jawatankuasa Tatatertib FAM dalam mesyuaratnya pada 19 Oktober 2016 (Rabu) telah mencapai keputusan berikut:

1. Tindakan Persatuan Bolasepak Kedah yang menurunkan pemain, Mohd Rizal Mohd Ghazali yang telah digantung secara automatik (akibat daripada pengumpulan 3 kad kuning pada perlawanan Liga Super 2016 yang berbeza) ketika perlawanan Liga Super 2016 antara Kedah lawan Pahang pada 3 Ogos 2016 di Stadium Darul Aman, Alor Setar.

Persatuan Bolasepak Kedah telah didapati bersalah kerana melanggar ‘Artikel 71(c) Kod Tatatertib FAM 2015’ berkenaan ‘Obligasi Pasukan’ dan dibaca bersama dengan ‘Artikel 57.1 Kod Tatatertib FAM 2015’ berkenaan ‘Ketidaklayakkan’ dan dikenakan hukuman berikut:

i. Dilucutkan hak bagi perlawanan Liga Super 2016 menentang Pahang pada 3 Ogos 2016 yang telah berlangsung di Stadium Darul Aman, Alor Setar dan pasukan Kedah dikira telah kalah perlawanan tersebut dengan jaringan Kedah 0-3 Pahang;

ii. Didenda sebanyak RM5,000.00; dan

iii. Diberi amaran keras dan hukuman yang lebih berat akan dikenakan jika mengulangi kesalahan yang sama.

*Sehubungan itu, pasukan Pahang telah diberikan 3 mata penuh dan kemenangan percuma 3-0 bagi perlawanan tersebut.

sumber: FAM

You Might Also Like

0 comments:

Post a Comment

Facebook

Twitter